You are using an outdated browser. Because of this, you will not be able to see this website as it was intended to. Please update to one of the following:

Partnerių prieiga

Verslo centrą įrengė pagal miesto žmogaus poreikius

Vilniuje naujai iškilęs modernus verslo centras „Eleven“ jau greitai atvers duris čia įsikursiančioms verslo įmonėms. Aštuonių aukštų pastatas strategiškai patogiame Žirmūnų rajone klientams pasiūlys populiarių šiuolaikinio gyvenimo patogumų bei socializavimosi galimybių.

Traukos vieta – stogo terasa

Projekto vystytojo „Baltic RED“ atstovai tvirtina, kad ne tik patogūs biuro baldai daro įtaką darbo produktyvumui, bet ir aplinka. Ji turėtų žadinti kūrybingumą, savirealizaciją, geresnę informacijos sklaidą.

Įmonės projektų vadovas Matas Balčėtis pasakojo, kad projektuojant verslo centro pastatą buvo užsibrėžta sukurti daug funkcinių zonų. Viena jų, pagrindinė, numatyta ant eksploatuojamo stogo. Ilgokai ieškota sprendimo, kokia šios zonos funkcija būtų labiausia tinkama verslo centre dirbsiantiems žmonėms.

Pasitarus su verslo centro nuomininkais  buvo nuspręsta tiesiog sukurti atvirą „lounge“ tipo zoną, kurioje darbuotojai laisvomis nuo darbo minutėmis galėtų nevaržomai įsitaisyti su kompiuteriu ant kelių ar kavos puodeliu. Dabar poilsiui bei socializavimuisi skirta terasa yra įrengta beveik per visą pastato stogą  (dalis jo atskirta inžineriniams įrenginiams).

Anot pastato architekto Dainiaus Čepurnos, toks sprendimas – jau senokai nebe naujovė, juk šiandien daugelis statybos projektų vystytojų bando atiduoti duoklę socialinėms reikmėms. Taigi, ir projektuojant pastatą, siekta ne išskirti jį iš kitų, o tiesiog rasti geriausius bendrus sprendimus su projekto statytojais, patenkinti svarbius šiandienos miesto žmogaus poreikius ir lūkesčius, pritaikyti pastatą prie aplinkos.

Daugiau komforto

Vis tik D. Čepurna išskiria vieną netipiškai suplanuotą pastato objektą – automobilių stovėjimo aikštelę.

„Pagrindinis įėjimas į pastatą yra per pirmąjį aukštą, o automobilių aikštelė įrengta ant greta esančio prekybos centro stogo. Šias erdves reikėjo atitinkamai sujungti, sugalvoti, kaip galima būtų geriau patekti į aikštelę, kad būtų patogu tiek žmonėms su automobiliais, tiek be jų. Taigi, reikėjo apgalvoti visą tokių poreikių kompleksą“, – pasakojo architektas.

Jis pabrėžė, kad tokių sprendimų Vilniuje – ne tiek ir daug.. Prekybos centras šalimais leidęs numatyti stogo eksploatavimo idėją, todėl stengtasi jį projektuoti taip, kad vėliau neprireiktų esminių pokyčių. Dabar verslo centro darbuotojams skirta 160 nemokamų automobilių stovėjimo vietų.

Darbuotojų komfortui sukurta ir daugiau funkcinių zonų, kuriomis jie galės naudotis nemokamai: pastate įkurdintos dviračių saugojimo erdvės, suformuoti erdvūs dušai bei persirengimo kambariai, skirti daugiausia dviratininkų poreikiams patenkinti. Prie pastato numatyta keletas elektromobilių pakrovimo stotelių, kasmet vis aktualesnių miestuose. Pirmajame pastato aukšte jau netrukus įsikurs gurmanų mėgstamas restoranas „The Town“, šalia jo numatyta vasaros sezono terasa, įrengtos įvairaus dydžio posėdžių salės bei kitos poilsio zonos.

Bendrovės „Baltic RED“ atstovas M. Balčėtis pasakojo, kad vidaus erdvės buvo projektuotos pagal populiarų šiuolaikinį „open space“ tipą, stengtasi patalpų neskaidyti į mažus kabinetus, o palikti dideles, atviras erdves. Nuomininkams siūloma įrengti interjerą pagal jų pačių pateiktus projektus, pagal poreikį netgi sujungti kelių aukštų patalpas vidinėmis laiptinėmis ar išsinuomoti patalpas su atskira terasos dalimi.

A klasės pastatas

„Eleven“ verslo centras, užimantis 7 tūkst. kv. metrų plotą, atitinka A energinio efektyvumo klasei taikomus reikalavimus, tačiau planuojama pasiekti ir aukštesnę pastato efektyvumo klasę bei gauti „BREEAM in use“ sertifikatą.

Pastate įrengta energijos suvartojimo monitoringo sistema, automatizuotas patalpų mikroklimato valdymas, automatizuota įeigos kontrolė ir apsauga. Visa tai padeda ženkliai taupyti energijos resursus, mažinti šilumos nuostolius.

Fasadui naudotos keraminės apdailos plokštės pastatui suteikia šiuolaikiškos išvaizdos įspūdį. Architektas pasakoja fasado apdailos sumanymui pasitelkęs „literatūrinę mintį“: tamsios fasado dėmės – tarsi užuomina į kompiuterinę erdvę, kur viskas išreiškiama per vienetuko ir nuliuko kodus. Tokia idėja į fasado išvaizdą pažvelgti per kodų prizmę gimė beieškant savito išorės sprendimo.

Verslo centro vieta papildo komfortišką aplinkos pojūtį: netoliese įsikūręs sporto klubas, prie „Eleven“ pastato šliejasi prekybos centras, greta yra visuomeninio transporto stotelės. Sutvarkyta ir Kareivių gatvės infrastruktūra: po rekonstrukcijos darbų atsirado nauja šviesoforinė sankryža ties įvažiavimu į verslo centrą.

Eleven interjeras